Arrebato

dimecres, d’agost 08, 2007

“Por quién doblan las campanas”, Ernest Hemingway

(Títol original: For whom the bell tols, publicada el 1940)

Novel·la que es desenvolupa al voltant d’un personatge, Robert Gordon, estadounidenc, que es trasllada a Espanya amb la missió de fer volar un pont aprop de Navacerrada.

La història s’ambienta en la guerra civil espanyola, i a través de’n Jordan, el lector pot viure el dia a dia d’un guerriller que treballa per l’ideal de la república, i en concret lluita contra el règim feixista.

En Jordan arriba on viuen els guerrillers, refugiats i amagats, en punts estratègics de la muntanya i comença a preparar el pla per fer volar el pont. Però les coses no li resultaran tant fàcils en un grup amb personatges d’un caràcter tant fort i especial com el cas de’n Pablo, cap de la guerrilla, i la seva dona, la Pilar.

A través de les vivències de’n Jordan, i de les que narren els personatges amb els que treballa, m’he fet una idea del món de les guerrilles.
Al llibre hi ha algun passatge on es narren les barbaritats que es van cometre durant el combat/guerra per ambdós bàndols. Un relat, el de la matança de les persones del règim franquista quan els republicans van prendre un poble (no recordo el nom) costa i tot de llegir. No he vist la pel·lícula que s’ha fet del llibre, però suposo que aquesta narració en versió pel·lícula serien imatges difícils de veure.

Recomanat a:
A aquelles persones que tinguin un interès en la guerra civil espanyola, i en especial, el món de les guerrilles. En aquest sentit, el llibre es pot considerar una joia històrica.

Punts fluixos:
L’estil literari. Sí bé la valoració global del llibre és positiva, he trobat alguns passatges del llibre una mica avorrits, tant per l’extensió com per l’estil. Si bé considero que el llibre està ben escrit, no m’ha captivat l’estil d’escriure, en contrast a l’estil que sí em captiva de Francisco Umbral.
Curiositat sobre l’autor
Pels que no hagueu sentit a parlar d’Ernest Hemingway, potser us sonarà perquè va contribuir molt en donar a conèixer a nivell mundial els San Fermines.

Etiquetes de comentaris: ,

1 Comments:

At dimecres, d’agost 15, 2007 3:31:00 a. m., Blogger Dr. Fleischman said...

Siempre me ha atraído la historia de E.H., por su toque aventurero tan típico de principios del siglo XX; y en particular el título de esta novela (homónimo de una de las primeras canciones de Metallica).
Pero el tema de la guerra civil española no es de mis favoritos..., aunque supongo que la circunstancia histórica es una excusa para describir las relaciones humanas en situaciones límite, o no?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home